Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΛΕΣΒΟΥ – ΛΗΜΝΟΥ


Αθήνα, 15 Μαΐου 2013

ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΣΤΑΘΜΟΣ
ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΛΕΣΒΟΥ – ΛΗΜΝΟΥ


Συνδικαλιστική νίκη με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις είναι η απόφαση – σταθμός του Πρωτοδικείου της Μυτιλήνης, με την οποία ανακαλούνται οι απολύσεις των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, μετά την αιφνιδιαστική διακοπή της λειτουργίας της (19/3/2012) με απόφαση της Τράπεζας Ελλάδος.
Το Πρωτοδικείο της Μυτιλήνης με την απόφασή του ανέτρεψε την εδώ και ένα χρόνο απόλυση των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, αναγνωρίζοντας ότι δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης.
Πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς η απόφαση του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ευθυγραμμίστηκε με το Κοινοτικό δίκαιο.
Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε, λαμβάνοντας υπόψη ανάλογη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία, σε παρόμοια υπόθεση στο Λουξεμβούργο, δικαιώθηκαν οι απολυμένοι κατ’ εφαρμογή της Κοινοτικής νομοθεσίας και όχι της Εθνικής.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνωρίζει την υπεροχή του Κοινοτικού δικαίου που επιβάλλει ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με τους εργαζόμενους, την παράδοση σ’ αυτούς ΣΧΕΔΙΟΥ προτεινόμενων απολύσεων και την αντιπρόταση των εργαζομένων, που πρέπει να ληφθεί υπόψη, με σκοπό την αποφυγή τελικά των απολύσεων και την άμβλυνση των δυσμενών συνεπειών.


Η απόφαση του Πρωτοδικείου της Μυτιλήνης, εκτός από τη δικαίωση των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων Μελών της, που στήριξαν αποφασιστικά από την πρώτη μέρα τους απολυμένους εργαζόμενους, είναι και μια συμβολική νίκη, ιδιαίτερης πολιτικής και κοινωνικής αξίας της μισθωτής εργασίας που συνθλίβεται στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης των περικοπών, της ανασφάλειας και της εξαθλίωσης που απειλούν καθημερινά τους εργαζόμενους.
Η ΟΤΟΕ στήριξε αποφασιστικά, όχι μόνο συνδικαλιστικά, με την παρουσία και τις παρεμβάσεις της την υπόθεση αυτή στο δικαστήριο της Μυτιλήνης, αλλά έδωσε μάχη και σε πολιτικό επίπεδο, υπερασπίζοντας τους εργαζόμενους, θεωρώντας ότι η δικαίωσή τους «είναι στοίχημα» ευρύτερης σημασίας για τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, που αφορούσε στην προστασία της εργασίας.
Η νίκη αυτή δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο σε δικαστικό επίπεδο, που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσοι έχουν στο μυαλό τους σχέδια απολύσεων και ακόμα να αντιληφθούν ότι η αποδόμηση του εργατικού δικαίου που έχει επιβληθεί από την Τρόικα στη χώρα μας, δεν μπορεί να παρακάμψει το Κοινοτικό δίκαιο, στο οποίο πρέπει να εναρμονισθεί η Εθνική νομοθεσία.
Η ΟΤΟΕ χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη δικαίωση των εργαζομένων της συνεταιριστικής τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, που έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων και θεωρεί ότι ανοίγει ο δρόμος και για τους εργαζόμενους στις άλλες Συνεταιριστικές τράπεζες Λαμίας και Αχαϊκής, που απολύθηκαν με ανάλογες διαδικασίες, μετά την παύση της λειτουργίας των τραπεζών αυτών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Γραφείο Τύπου της ΟΤΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου